Vad är westernridning

Vad innebär westernridning?

Westernridning blir allt mer populärt bland ryttare på denna sidan av Atlanten. Detta skapar nyfikenhet bland de som fortfarande inte vet så mycket om westernridning. Det första man säkert kopplar ihop det med är cowboykulturen, hatten och westernsadeln. Men vilka är egentligen principerna bakom westernridning? Vad är skillnaden mellan westernridning och den ridning som man oftast lär sig på ridskolor?

 

Principerna bakom westernridning

Western är populärt på många ställen. Till och med i casinovärlden så finns det vilda västern-tema slots. Kanske så är det principerna bakom westernridning som lockar. En westernryttare ser nämligen ganska avslappnad ut uppe på hästryggen, och det finns en anledning till det. Man har nämligen lösare tyglar och stigbyglar vilket ger intrycket av att man åker med hästen, men så är egentligen inte fallet. Principen är nämligen att man vill skapa ett band mellan sig själv och hästen - ett förtroende. Man använder därför inte så mycket tyglarna för att slita hästen dit man vill, utan man ska istället visa vägen. Ryttaren öppnar och bjuder in hästen att gå dit ryttaren vill. Hästen ska ha det bekvämt så länge den lyder och mindre bekvämt om den väljer att inte göra som den ska.

 

Skillnaderna mellan western- och engelsk ridning

Skillnaden mellan westernridning och engelsk ridning har du nog säkert redan börjat räkna ut vid det här laget. Engelsk ridning handlar mycket om att kontrollera hästen. Man har tyglarna lite som en ratt och skänklarnas kallas för “hjälper“. När man rider westernridning så är det nästan lite tvärtom. Man använder skänklarna och sin vikt för att visa vad man vill och tyglarna används mest för att visa lite extra vad man vill att hästen ska göra. Man har dessutom en delad tygel.

 

När man ska svänga håller man därför en tygel mot hästens man medan den andra hålls lite utåt åt det hållet man vill att den ska svänga. På det sättet stänger man ena sida och öppnar åt det hållet man vill att hästen ska gå. Man trycker också lite lätt med skänkeln mot hästens motsattasida åt det hållet man vill att hästen ska gå och öppnar med andra benet på ett liknande sätt som med tygeln.

 

Vill man att hästen ska gå framåt så lyfter man sig lite ur sadeln och sträcker fram tyglarna en aning. Med andra ord så bjuder man hästen att gå framåt. Om hästen går lite snett så parerar man bara med skänklarna på ett liknande sätt som när man svänger. Vill man att hästen ska gå snabbare ger man bara mer tygel genom att föra fram handen. När hästen nått det tempo som man vill har så sitter man rakt i sadeln.

 

Sammanfattning

Detta var några exempel på hur man hanterar hästen i westernridning. Med andra ord så är det mindre slit i hästens mun och man slår även mindre med skänklarna mot hästens sidor. Istället är det mycket kroppsspråk och användning av vikt som gäller. Hästen behöver vara mer uppmärksam och det bidrar således till ett bättre samspel mellan häst och ryttare. Är det kanske dags att komplettera spelandet av vilda västern-tema slots med att faktiskt ta sig upp i sadeln och lära sig westernridning?

 

Bra hemsidor: